DESPRE NOI

DESPRE NOI

Dacă am aplica metoda investigativă a lui Sherlock Holmes în depistarea și demascarea campaniilor de dezinformare și propagandă, am aborda problematica cu o minte deschisă, fără idei preconcepute. Vom dezvolta întrebări de cercetare, apoi vom încerca să găsim date prin observațiile noastre. Iar datele vor fi folosite, într-un final, la construirea teoriei pentru a crea noi cunoștințe într-un proces ciclic.

„Este o greșeală capitală să emiți teorii înainte de a avea informații. Fără să-ți dai seama, începi să distorsionezi faptele ca să se potrivească cu teoriile, în loc ca teoriile să se potrivească cu faptele.”
Sir Arthur Conan Doyle
„Aventurile lui Sherlock Holmes” - 1892

Aceasta este metoda inducției, pentru că pornește de la fapte particulare, ajungând la concluzii generale, și este cea mai bună soluție în investigarea fenomenelor de dezinformare, influență malignă sau propagandă în spațiul informațional.

DESPRE PROIECT

<Digital Forensic Team> este un proiect al Asociației New Data Academy născut atât din nevoia implicării tinerilor cercetători din România și statele Europei de Est în analiza fenomenelor de dezinformare, influență malignă sau propagandă, cât și din pasiunea lor pentru cercetare și analiza datelor din mediul digital (digital forensic).

<Digital Forensic Team> este un hub internațional de promovare și colaborare a cercetătorilor specializați sau pasionați de IT, analiza și administrarea bazelor de date, combaterea dezinformării și propagandei, relații internaționale, studii de securitate, jurnalism, științe politice, studii europene, sociologie, istorie, etc.

Rezultatele obținute de către echipa de cercetători în cadrul proiectelor <Digital Forensic Team> vor fi puse în practică la nivelul societății în vederea consolidării rezilienței populațiilor din România și Europa de Est.

CONTACT

MISIUNEA NOASTRĂ

Nu am fost niciodată de-a lungul istoriei capabili să comunicăm instantaneu cu atât de mulți oameni, atât de ușor și de repede. Internetul a transformat întregul circuit de transmitere a mesajelor.

Într-un timp relativ scurt, am ajuns de la supremația „modelului de difuzare” din televiziuni, radio și presă la „modelul de rețea”, în care fiecare persoană este un nod, putând primi și crea mesaje și informații pentru alți utilizatori. Lipsa de mediere le oferă utilizatorilor oportunități fără precedent în privința accesului la informație și la distribuirea ei simultan. Identificarea și demascarea acestor rețele necesită timp și resurse imense.

De exemplu, în regiunea Europei de Est influența malignă a Rusiei în sfera digitală deseori ia forma unor campanii online a unor rețele specializate care își propun să creeze o „realitate alternativă” prin pervertirea adevărului obiectiv, cu scopul de a altera decizia strategică a statelor vizate, de a disemina confuzia și neîncrederea în valorile occidentale la nivelul populației.

Misiunea noastră constă în crearea unui hub regional din Europa de Est format din cercetători din diverse domenii care să colaboreze în vederea creării unor metodologii și instrumente consolidate de analiză a datelor, verificare a veridicității informației (fact-checking) și avertizare a viitoarelor campanii de dezinformare:

Ne propunem:

  • să analizăm în profunzime fenomenele de dezinformare, influență malignă, operațiuni psihologice, propagandă, narațiuni strategice, radicalism digital, discursul urii și a altor manifestări conexe;
  • să analizăm și să prelucrăm date cu caracter deschis (OSINT) din mediul digital (digital forensic);
  • să popularizăm conceptele de alfabetizare media și digitală (digital & media literacy);
  • să implementăm noi instrumente de inteligență artificială (AI) în identificarea și demascarea automatizată a știrilor false, propagandei, produselor online alterate digital (deep fake) și discursurilor urii;
  • să creăm instrumente și metodologii de măsurare a rezilienței populațiilor și a amplorii fenomenului dezinformării/influenței maligne;
  • să analizăm și evaluăm evenimentele interne și internaționale, a presei interne și internaționale, în contextul campaniilor de dezinformare/propagandă/influență malignă desfășurate în regiunea Europei de Est;
  • să creăm metodologii de depistare și avertizare a viitoarelor campanii de dezinformare/influențe maligne/propagandă (prebunking);
  • să consolidăm reziliența populațiilor din statele Europei de Est în care dimensiunile fenomenelor de dezinformare/influențe maligne/propagandă (prebunking) demarate la nivel local și regional.
ro_RORO