Printre numeroasele victime ale invaziei militare a Rusiei în Ucraina se numără unele dintre cele mai importante ecosisteme din Europa de Est: pădurile și zonele protejate ale Ucrainei.
Cu toate acestea, întinderea completă a pagubelor este încă necunoscută. De aceea, Bellingcat a lansat un nou instrument care va ajuta cercetătorii specializați în OSINT să urmărească de la distanță distrugerile de vegetație cauzate de război.
În septembrie 2022, cercetătorii ucraineni în domeniul protejării mediului au vizitat parcuri naționale, care sunt mai rezistente la schimbările climatice decât plantările artificiale și susțin biodiversitatea crucială, cu scopul de a evalua daunele aduse de activitățile militare pădurilor și faunei sălbatice. Descoperirile inițiale au relevat copaci rupți, sisteme de rădăcini deteriorate din cauza săpăturilor de tranșee și muniție neexplodată răspândită în zonele protejate.
„Pădurile au suferit mult pe front… suprafețe uriașe de păduri sunt minate”, a declarat Yehor Hrynyk, un activist în domeniul mediului la Grupul Ucrainean pentru Conservarea Naturii, pentru Bellingcat.
Dar părți mari din parcurile naționale, regiunile montane și pădurile vaste ale Ucrainei sunt inaccesibile pentru monitorizarea mediului pe teren.
Aici intervin tehnicile cu sursă deschisă.
OSINT Forest Area Tracker
Bellingcat a lansat „OSINT Forest Area Tracker„, găzduit pe Google Earth Engine. Instrumentul compară datele colectate de satelitul Sentinel-2, care detectează schimbările în lungimile de undă infraroșii și poate fi utilizat pentru studiul stării de sănătate a pădurilor.
Instrumentul relevă amploarea și intensitatea schimbărilor anormale pe teren. Acest lucru restrânge zonele de căutare pentru cercetătorii care monitorizează daunele mediului în Ucraina.
În mod important, harta nu atribuie cauza acestor schimbări, ceea ce înseamnă că identificarea dovezilor este crucială. Acestea sunt ulterior coroborate cu alte surse înainte de a concluziona că daunele au fost determinate de activități militare.
Instrumentul utilizează indicele de Rată de Ardere Normalizată (Normalised Burn Ratio – NBR) pentru a estima severitatea arderilor în ariile verzi.
Cercetătorii pot utiliza, de asemenea, instrumentul pentru a selecta intervale de date personalizate pentru locațiile geografice de interes.

Un tanc ars și copaci distruși în Bogorodychne, Ucraina. Acest sat în ruină din regiunea Donețk se află pe râul Siverskyi Donets, adiacent la Parcul Național Svyati Hory. Foto (c) de Mykhaylo Palinchak / SOPA Images/Sipa USA
Deoarece baza de date oficială a zonelor protejate din Ucraina include peste 7.500 de situri, cercetătorii au ales să nu le studieze pe toate – printre ele se numără grădini botanice, parcuri orășenești și situri arheologice. Această listă include, de asemenea, multe zone din vestul țării care nu au fost afectate intens de război.
Prin urmare, cercetătorii de la Bellingat au selectat 16 zone care au avut cel mai mare număr de incendii detectate în primul an al războiului, pe baza datelor de la Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS). MODIS este un senzor care permite sateliților să detecteze anomalii termice, inclusiv incendii în zone de război active (împreună cu datele VIIRS, datele MODIS pot fi accesate pe sistemul FIRMS). Aici puteți găsi mai multe detalii despre utilizarea sistemului de către cercetătorii OSINT. A fost adăugat și Parcul Național Svyati Hory datorită proximității sale față de lupte.
Instrumentul include o listă actualizată de zone predefinite din întreaga țară, inclusiv cele aproape de operațiunile militare. Aceste zone predefinite sunt denumite prin acronimele lor, de exemplu SHNP pentru Parcul Național Svyati Hory. O listă completă a acestor acronime poate fi găsită pe pagina GitHub.
Dacă cercetătorii sunt interesați de zonele țării care nu sunt incluse în meniul derulant, coordonatele pot fi introduse manual.
În timp ce noul instrument se concentrează în mod implicit pe Ucraina, metodele pe care le utilizează ar putea fi utilizate pentru a analiza zone în alte părți ale lumii.
Citiți în continuare pe Bellingcat aici.