Analiza cu Chat GPT-3.5 a 10 zile de propagandă rusă pe canalul de Telegram al RT

Narativele de propagandă au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a manipula percepțiile și opinii publice în favoarea unei anumite agende. În contextul războiului din Ucraina, Rusia a folosit o serie întreagă de narative de propagandă pentru a-și susține punctul de vedere și pentru a influența opinia internațională. Aceste narative sunt concepute atât pentru a obține sprijin pentru acțiunile Rusiei pe plan militar, precum și pentru a submina credibilitatea Ucrainei și a aliaților săi.

În această analiză am extras cu ajutorul unui soft postările publicate pe canalul de Telegram RT News (@rtnews) timp de 10 zile (14-23 august 2023). Canalul are peste 212.000 de urmăritori și reprezintă principala sursă de distribuție a informație pe Telegram a postului oficial de televiziune RT. Acest post de televiziune, condus de Margarita Simonyan – principala „voce a Kremlinului”, este un instrument important al propagandei rusești. Canalul este folosit cu precădere pentru a promova punctul de vedere al Kremlinului în străinătate și pentru a submina încrederea în instituțiile democratice occidentale, fiind cunoscut mai ales pentru programele sale de știri și dezbateri critice la adresa Occidentului și a NATO.

Structurate într-o bază de date (link), articolele au fost asociate unor narative identificate anterior și, iar întreg procesul de identificare a corespondențelor dintre articole și tipurile de narative a fost făcut cu ajutorul modelului de inteligență artificială (AI) Chat GPT-3.5 dezvoltat de OpenAI. GPT (Generative Pre-trained Transformer).

Pe baza contextului oferit, Chat GPT nu a putut oferi clasificări mai multor postări urcate pentru analiză de Chat GPT. Prin urmare, lista de postări a trebuit să fie revizuită pentru corecturi, iar uneori inteligența artificială devia de la cerința formulată, încercând să introducă noi tipare de narațiuni, cum ar fi: „Russia’s actions in Ukraine” sau „Ukraine may join NATO by ceding territories to Russia”.

Aici este important de reținut faptul că lista de narațiuni și articolele furnizate inteligenței artificiale au diferite niveluri de conexiune și relevanță între ele și, în unele cazuri, articolele s-ar putea să nu se fi aliniat exact cu categoriile narative date, fapt pentru care au fost generate câteva anomalii în răspunsurile Chat GPT.

Astfel, nu au putut fi clasificate circa 49% din narațiunile analizate, iar ponderea narațiunilor neidentificate de Chat GPT urcând la 78%.

Ponderea narativelor identificate (albastru) – 51% vs. narativele neidentificate (roșu) – 49% (14-23 august 2023)

Date despre narațiunile-cheie (temele fanion) ale propagandei ruse identificate

Pe tot parcursul perioadei analizate, canalul de telegram RT News cu postări în limba engleză (adresat publicului internațional) a acoperit zilnic subiectul războiului cu Ucraina, inclusiv a declarațiilor sau acțiunilor oficialilor ruși și, deopotrivă, ucraineni în relație cu subiectul războiului, a sancțiunilor internaționale, refugiaților, etc.

Acest lucru se poate constata cu ușurință dacă urmărim frecvența zilnică a postărilor/știrilor despre Ucraina sau conexe cu acest subiect:

Frecvența postărilor pe subiectul războiului din Ucraina pe canalul de Telegram RT News (@rtnews) în perioada 14-23 august 2023

Principalele 5 narațiuni ale propagandei pro-Kremlin s-au axat pe următoarele categorii:

Discreditarea sau ridiculizarea reprezentanților autorităților ucrainene. Răspândirea mesajelor de discreditare și ridiculizarea oficialilor ucraineni este o campanie globală lansată de Rusia și susținătorii săi din Europa pentru a demoniza Ucraina. Diseminarea acestor mesaje ar trebui să arate publicului că puterea în Ucraina se află în mâinile unor persoane incompetente, care nu pot face față îndeplinirii atribuțiilor lor de oameni de stat, astfel încât Rusia ar trebui „să ajute” în acest sens. De asemenea, astfel de mesaje vizează subminarea încrederii în conducerea politică printre ucraineni și crearea de atitudini socio-politice instabile. Pentru a discredita autoritățile din Ucraina, RT a răspândit următoarele narațiuni:

  • Ucraina depinde de armele furnizate de un deputat căzut în dizgrație – NYT
  • Autoritățile ucrainene recunosc că efortul ucrainenilor de a-i „dezumaniza” pe soldații ruși a fost o greșeală.
  • Șefii regionali ai centrelor de recrutare din Ucraina sunt corupți, prin urmare au fost destituiți de Zelensky.
  • Zelensky este periculos pentru statul ucrainean.
  • Regimul de la Kiev este format dintr-un grup de lunatici.

Discreditarea armatei ucrainene. Propaganda pro-Kremlin încearcă să convingă publicul că armata ucraineană ar fi o bază a criminalilor de război. În special, sursele media pro-ruse publică rapoarte conform cărora Forțele Armate ale Ucrainei bombardează civili atât pe teritoriile temporar ocupate, cât și pe teritoriul Rusiei, făcând orice negocieri de pace imposibile. Rusia susține, de asemenea, că armata ucraineană este lipsită de profesionalism, demoralizată și nu dorește să lupte. În plus, se fac în mod regulat afirmații că comanda ucraineană tratează soldații cu lipsă de respect.Prin răspândirea acestui narativ, sursele media pro-ruse justifică crimele de război ale soldaților ruși în Ucraina, argumentează cu necesitatea continuării războiului și subminează încrederea cetățenilor ucraineni în propria armată. În acest caz, avem următoarele exemple de narațiuni:

  • Ucraina mută în grabă echipamente militare de la un loc la altul din frica loviturilor rusești.
  • RFK Jr. ironizează avioanele F-16 pentru Ucraina – „Un dezastru pentru umanitate”.
  • Blindatele ucrainene nu se pot compara cu elicopterul rusesc Ka-52.
  • Bărbații ucraineni nu mai doresc să lupte.
Lista categoriilor de narative folosite de RT pe Telegram și frecvența publicării lor (14-23 august 2023)

Narativul privind armele furnizate Ucrainei de către statele occidentale. Rusia răspândește falsuri conform cărora ucrainenii abuzează de armele occidentale sau că aceste arme sunt incapabile să schimbe soarta războiului. Scopul acestui narativ este de a crea impresia că Ucraina este un partener nesigur, care nu poate asigura utilizarea corespunzătoare a ajutorului furnizat. Prin urmare, se presupune că nu are sens să se furnizeze arme sau alte forme de asistență către Ucraina.

Aceste mesaje au fost folosite, de asemenea, pentru a discredita guvernul ucrainean (ca fiind corupt și incapabil să-și îndeplinească obligațiile) și armata ucraineană (s-a pretins că anunțurile privind vânzările de arme au fost făcute tocmai de personal militar). De asemenea, se susține că furnizarea de arme către Ucraina nu va face altceva decât să va prelungească războiul, fără a ajuta Ucraina să câștige. Iată câteva exemple din narațiunile răspândite pe Telegram de RT:

  • Un oraș din SUA trimite Ucrainei arme confiscate de la infractori.
  • Bombele cu dispersie ale Ucrainei se întorc tot împotriva armatei ucrainene pe câmpul de luptă – Reprezentant ONU.
  • Donarea avioanelor de luptă daneze amplifică conflictul – Ambasador rus.
  • Analiză militară CNN, generalul în rezervă James Marks despre cum avioanele F-16 donate Ucrainei nu vor face diferență pe câmpul de luptă.

Sprijinul acordat Ucrainei dăunează mai mult Occidentului decât Rusiei. Rusia a pretins în repetate rânduri că sprijinul acordat de Vest Ucrainei, în special introducerea de sancțiuni și furnizarea de ajutor economic, dăunează mai mult Occidentului decât Rusiei. Numărul acestor falsuri a crescut de fiecare dată când UE sau SUA au anunțat noi pachete de sancțiuni sau pachete de sprijin financiar. Dezinformatorii susțin că Uniunii Europene nu-i pasă de proprii cetățeni, deoarece sancțiunile impuse Rusiei îi determină pe oameni să economisească pentru nevoile de bază.

Propagandiștii încearcă, de asemenea, să creeze impresia că europenii sunt nemulțumiți de ajutorul acordat Ucrainei. Consecința acestui ajutor este că țările UE se confruntă cu o criză energetică, inflație în creștere și o nemulțumire generalizată a populației față de autorități. Astfel, prin răspândirea de falsuri despre prejudiciul adus de sprijinirea Ucrainei, Rusia încearcă să arate că Vestul și Ucraina sunt responsabile pentru criză:

  • Un avocat al războiului din SUA îl învinuiește pe Biden pentru contraofensiva „în stagnare” a Kievului.
  • Dominația dolarului și a euro este puternic contestată.
  • 50.000 de companii germane au fost închise din cauza fondurilor insuficiente.
  • „Autoritățile ucrainene se hrănesc și din banii contribuabililor americani, precum și din ai propriului popor” – Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
  • Guvernul Germaniei trage alarma cu privire la prețurile gazelor – Bloomberg.

Victoria Ucrainei este imposibilă. Rusia răspândește dezinformarea că Ucraina nu poate câștiga războiul în încercarea de a-i influența pe ucraineni și aliații lor. Narațiunea are drept obiectiv de a-i descuraja pe ucrainenii și de a-i face să accepte negocieri de pace în condiții nefavorabile. Articolele despre pierderile Ucrainei mult mai mari decât cele ale Rusiei și că sprijinul occidental nu va aduce încheierea războiului servesc doar la confirmarea predicției că Rusia va câștiga. În cazul țărilor partenere, o astfel de dezinformare este menită să-i încurajeze să nu mai sprijine Ucraina, sugerând că nu are rost să facă acest lucru dacă Ucraina este aproape „sigură” că va pierde. Iată câteva exemple de astfel de articole distribuite de RT:

  • Aprovizionarea de arme a Ucrainei este aproape epuizată – Serghei Şoigu.
  • Ucraina nu poate face față rachetelor hipersonice X-22 ale Rusiei – AFU.
  • Oficialii americani recunosc că au ratat o oportunitate pentru pacea în Ucraina — Politico.
Reprezentarea grafică a frecvenței narativelor de propagandă pe tema Ucrainei folosite de RT pe Telegram (14-23 august 2023)

Concluzii

Propaganda este o unealtă puternică utilizată în conflictele geopolitice pentru a modela opinia publică și pentru a obține sprijin pentru o anumită agendă. În cazul războiului din Ucraina, Kremlinul a folosit o serie de narative de propagandă pentru a-și susține punctul de vedere și pentru a submina credibilitatea Ucrainei și a aliaților săi. Analiza textelor furnizate sugerează că aceste narative sunt utilizate pentru a modela percepția publicului internațional asupra conflictului, pentru a sprijini poziția Rusiei și pentru a le insufla îndoieli cu privire la legitimitatea acțiunilor Ucrainei.

De aceea, este crucial să fim conștienți de astfel de strategii de propagandă și să căutăm surse multiple pentru a înțelege în ansamblu situația și să abordăm știrile despre războiul din Ucraina într-o manieră cât mai echilibrată.


Articol semnat de Dr. Nicolae Țîbrigan, expert coordonator <Digital Forensic Team>

ro_RORO