Deși opiniile sunt divizate, pare că unul dintre cel mai favorabile scenarii pentru extremiștii de dreapta din SUA a devenit realitate. Teoriile conspirației sunt o parte centrală a platformei lui Trump și subminează încrederea publicului în guvernul SUA.
Folosesc termenul de „scenariu” în cunoștință de cauză pentru că, în primăvara acestui an, susținătorii MAGA (de la „Make America Great Again”) promovau intens teoria conspirației precum că administrația Biden (cu complicitatea FBI-ului) ar plănui să-l asasineze pe Donald Trump.
De unde a pornit totul?
Această teorie a fost amplificată de Trump însuși și de rețelele sale de susținători, inclusiv de Steve Bannon și Marjorie Taylor Greene. De fapt, FBI-ul nu a avut intenția de a-l asasina pe Trump în timpul percheziției din august 2022 la reședința sa de la Mar-a-Lago, ci a urmat procedurile standard pentru a evita orice fel de ciocniri violente.
Narațiunea conspiraționistă anti-guvernamentală a fost rapid diseminată pe rețelele extremiste ale MAGA, unii îndemnând la acțiuni împotriva FBI-ului, iar alții încercând să recurgă chiar la atacuri teroriste.
După raidul organizat de FBI la Mar-a-Lago pe 8 august 2022, veteranul marinei americane, Ricky Shiffer, i-a încurajat pe alți acoliți de-ai săi de pe Truth Social „să adune tot ce e nevoie pentru a fi pregătiți de luptă” și să răspundă la „chemarea la arme”.
Deși n-a reușit să ajungă la biroul FBI, Shiffer a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția, ulterior fiind suspectat că ar avea legături cu grupări de extremă dreaptă, inclusiv cu gruparea Proud Boys.
Dar aceste conspirații nu s-au oprit aici, fiind menținute și în perioada premergătoare a alegerilor prezidențiale din 2024. Aceste conspirații și dezinformări sunt cu atât mai periculoase deoarece alimentează extremismul anti-guvernamental și violența politică, nefiind vreodată dezavuate de candidatul Trump.
Ba din contra. Teoriile conspirației de acest tip sunt o parte centrală a platformei politice a lui Trump și subminează ani de zile încrederea publicului în guvernul SUA și în statul de drept.
Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump la mitingul din Pennsylvania a reactualizat vechile conspirații de asasinat la adresa președinților americani la turații maxime. Acum platforma X a lui Elon Musk e un canal saturat de astfel de conspirații toxice, cu scopul de a polariza și mai mult societatea americană.
Figuri publice, mai mult sau mai puțin controversate, precum Mike Collins și Marjorie Taylor Greene, au acuzat deja administrația Biden și democrații de complot, în timp ce Alex Jones a promovat ideea unui „Deep State” care ar fi orchestrat atacul împotriva lui Trump.
Conspirațiile includ și acuzații nefondate ale simpatizanților lui Trump împotriva Antifa, dar fără vreo dovadă credibilă. Atât publicul online de dreapta, cât și cel de stânga contribuie acum la dezinformare și polarizarea opiniei publice, unii sugerând că atacul a fost o operațiune de „steag fals” orchestrată de susținătorii lui Trump pentru a-i crește popularitatea, alții fiind convinși de implicarea administrației Biden.
Acum, nu m-aș mira dacă și rușii s-ar conecta la subiect, că doar au experiența anului 2016 cu fabricile lor de troli. Rămâne de urmărit.
Ca fapt divers, înainte ca FBI-ul să-l identifice pe suspectul Thomas Matthew Crooks în vârstă de 20 de ani, speculațiile despre arma folosită și identitatea atacatorului s-au răspândit rapid, alimentând diverse narațiuni partizane.
Cercetătorii americani au observat, de asemenea, că unele canale de extremă dreapta au șters postările imediat după atac, posibil pentru a ascunde legăturile cu suspectul. Potrivit The Washington Post, Crooks ar fi înregistrat oficial ca susținător al Partidului Republican.
Experții americani continuă să îndemne la reținere și prudență atunci când utilizatorii social-media răspândesc informații despre atac, deoarece Statele Unite continuă să resimtă șocul celei mai grave tentative de asasinat asupra unui președinte de la eșecul atentatului asupra lui Ronald Reagan în 1981.
În situații care evoluează rapid, este inevitabil să apară multe informații false sau neverificate, mai ales pe rețelele de socializare. Și sunt mai mult ca sigur că aceste conspirații și dezinformări deja au trecut Atlanticul pentru a intoxica publicul românesc. În astfel de momente, este important să abordăm aceste evenimente cu empatie și prudență pe măsură ce se desfășoară.
Iar pentru a ne „imuniza” informațional față de aceste valuri de dezinformări, putem aplica principiul Briciului lui Ockham. Acest principiu sugerează că, atunci când ne confruntăm cu multiple explicații pentru un eveniment, cea mai simplă explicație, care face cele mai puține presupuneri, este adesea cea mai probabilă, aplicând următoarele strategii:
- Simplificarea explicațiilor: în loc să acceptăm teorii complexe și elaborate care implică numeroși actori și motive ascunse, ar trebui să căutăm explicații mai directe și evidente. De exemplu, în loc să credem că un atac a fost orchestrat de multiple entități conspirative, ar trebui să considerăm mai întâi posibilitatea unui incident izolat sau al unei acțiuni individuale.
- Verificarea surselor: informațiile trebuie să provină din surse credibile și verificate. Dacă o teorie se bazează pe surse anonime sau nesigure, este mai probabil să fie falsă.
- Prudență în diseminarea informațiilor: înainte de a distribui informații, ar trebui să ne asigurăm că acestea sunt confirmate și că nu contribuim la răspândirea dezinformării.
- Empatie și prudență: în situații tensionate, este important să abordăm informațiile cu empatie și prudență, evitând reacțiile emoționale sau impulsive care pot alimenta și mai mult confuzia, polarizarea („noi versus ei”) și panica.
Nota – Am ales o poză cu scena mitingului după tentativa de asasinat, nefolosind poza-simbol al campaniei lui Trump și așa excesiv de dramatizată. Fotografia aparține Annei Moneymaker/Getty Imageseste și a fost preluată din The Guardian.
Articol semnat de Dr. Nicolae Țîbrigan, expert coordonator <Digital Forensic Team>